Historie

Parkbebyggelsen ”Høje Skodsborg” er beliggende på skrænten mellem skov og strand, højt hævet over Øresund med en vid udsigt fra Helsingborg i nord til Drogden fyr i syd.

Byggeriet, der indgår i kommuneatlas som bevaringsværdigt, består af fire boligblokke i tre – fire etager, som blev opført i 1936 – 37, af arkitekterne A. Wittmaack og .V. Hvalsøe for A. Thorning Christensen, i alt 93 lejligheder i fornem funkis stil med stor variation i størrelse og indretning, og med udsøgt sans for detaljen.

Byggeriet holdt 80 mand beskæftiget og kostede 2.mio kr. – til sammenligning kan oplyses at et af de engelske rækkehuse i Klampenborg kunne erhverves for 54.000 kr. i 1945.

Thorning Christensen fik bygget en lejlighed øverst oppe og i to etager til sig selv, og Wittmaack flyttede også ind i bebyggelsen.

I 1903 byggede Wittmaack de engelske rækkehuse i Klampenborg, og i 1916 indledtes samarbejdet med Hvalsø.. Det var et særdeles produktivt partnerskab, og mange af deres bygninger, både kirker, hoteller og beboelsesejendomme, sætter deres præg på København og omegn – f.eks. Axelborg.

Byggegrunden, blev frastykket Skodsborg Badehotel, der efter flere tidligere udvidelser nu var i pengenød i 30´ernes økonomiske krise.

Tilladelsen til byggeriet skete ikke uden sværdslag – mange mente, at det var vandalisme at bebygge skrænten og erstatte skov med ”højhuse”.

Det færdige byggeri var særdeles moderne med centralt køleanlæg, rustfrit stål bord i køkken, liggebadekar og en sportskælder med Danmarks første squash bane.

Dertil kom pigeværelser i kælderen, og fælles tagterrasser, i Rundetårns højde, på tagene af to blokke.

Da de første lejligheder var udlejet, skulle man ”recommenderes” for at få en lejlighed i den eftertragtede bebyggelse – efter indførelsen af ejerlejligheds loven er næsten alle lejligheder nu ejerlejligheder.

Ejendommen har igennem de seneste år fået fjernvarme, fibernet, nyt tag og nye vinduer i originalt tilsnit, tegnet af arkitekt Søren Lundqvist, der er kendt for sine mange restaureringsarbejder bl.a. Frederiksberg Slot – ligesom facaden er delvist renoveret.